Za Valentinovo ali kar tako. Ne glede na to, koliko vam ta praznik pomeni (ali ne pomeni) je vedno lepo, ko nas naše boljše polovice presenetijo z lepo pozornostjo. Ideja za okusno Valentinovo torto, ki je presna, veganska, brez glutena in noro okusna.

Za pripravo torte potrebujete obod za torto (premer med 26 in 28 cm) in spodnje sestavine.

Sestavine:

PRVI SLOJ
~ 50 g kokosove moke oziroma ribanega kokosa
~ 80 g mandljev ali pecan orehov ali zemeljskih mandljev (prej namočenih)
~ 70 g mehkih datljev brez koščic (medjoul) prej namočenih v vodi
~ ščepec soli (nerafinirane)

Datlje in mandlje prej namakajte. Nato jih osušite in dodajte v blender. Dodajte kokosovo moko. V mešalniku zmešajte vse sestavine v  homogeno maso, da dobite malce lepljivo teksturo. Nato z rokami naredite prvo plast vaše torte in jo s prsti potisnite v pripravljen tortni
model. Po potrebi dodajte žlico ali dve mlačne vode.

DRUGI SLOJ – ČOKOLADNI CHEESECAKE

~ 240 g indijskih oreščkov (namakamo vsaj 4 ure)
~ 200 g kokosove kreme (ki jo naredimo iz ohlajenega konzerviranega kokosovega mleka)
~ 50 g stopljenega kokosovega olja (nerafinirano)
~ 50 g sladila  (agavin ali javorjev sirup, kokosov sladkor ali stevija, izberite po želji)

~ 20 g rastlinskih beljakovin z okusom čokolade (Blend ali Plus)
~ 1/4 žličke burbonske vanilije v prahu in ščepec nerafinirane soli

Vse sestavine (razen kokosovega olja) damo v mešalnik in mešamo maso dokler ta ne postane gladka, nato
dodamo kokosovo olje in nadaljujemo z mešanjem. Čez prvi sloj polijemo čokoladni cheesecake.

TRETJI SLOJ –  MALINA & JAGODA

~ 2 skodelici (cca 200 g) mešanice zamrznjenih malin in jagod
~ 2 zvrhani žlici 100% kakava v prahu
~ 3 jušne žlice presnega nerafiniranega agavinega sirupa ali kokosovega sladkorja
~ ščepec burbonske vanilije v prahu
~ ščepec soli
~ 1 jušna žlica limoninega soka
~ 2 jušni žlici trpotčevih semen v prahu (vlaknine indijskega tropotca)

Za malinno-jagodno kremo zmešajte vse sestavine (razen trpotčevih semen v prahu). Ko so vse sestavine dobro premešane, najprej precedite, če ne želite malinovih pečk, šele nato dodajte trpotčeva semena in mešajte kratek čas. Kremo vlijte na cheesecake in postavite v zamrzovalnik za vsaj 4 ure ali, še bolje, čez noč.

Tako, presna torta je pripravljena. Okrasite jo z zamrznjenimi malinami, lahko tudi s kakavovimi zdrobljenimi zrni ali jo potresite s kokosovim čipsom.

Slika: Sunwarrior.com