vanilijeve rezine

Presne vanilijeve rezine

Vsak dan znova sem navdušena nad čudovito preprostimi zakoni življenja in vsega, kar nas obdaja. Ko te enkrat prešine, da je vse skupaj samo eno čudovito ravnovesje – da ni “spodaj” in “zgoraj”, “prav” in “narobe”, “žalosti” in “veselja”, ampak da vse skupaj samo JE -, začutiš tak prijeten občutek olajšanja in varnosti. V življenju ni slabih stvari, so le izkušnje, ki jih potrebujemo, da se česa naučimo; da zrastemo; da nam ni dolgčas. 🙂 Zato obstaja ves ta spekter nasprotij in vsa ta polarnost – da jo enkrat presežemo in vidimo, da je vse okej: kjer je črno, je tudi belo. Kjer je tema, je tudi svetloba. In kjer je čokolada, naj bo tudi vanilija! 😀

Čokoladne rezine, ki sem jih objavila dober teden nazaj, so bile hit – za presno sladico so bile presenetljivo “biskvitaste”, ne preveč zbite in težke, pa krema na vrhu je bila božansko mehka in se je v ustih kar topila. Nasprotja bom tu kar preskočila – naj pecivo ostane mehko in kremasto 😀 , samo okus sem zamenjala iz čokoladnih v vanilijeve rezine. 🙂 Mimogrede, a ste vedeli, da je pravilno slovnično VANILJEVE rezine? Kadar prevajam ali pišem kakšno knjigo/članek, mi lektorji mojo vanilijo vedno popravljajo v vaniljo. Ne morem si pomagat, vanilija se mi sliši bolj prijetno in domače, zato naj ostane vanilija. Naj mi slavisti ne zamerijo. 🙂

Vanilijeve rezine

Sestavine za spodnjo biskvitno plast:

Kaki v blenderju zmiksajte v gladko kašico. Sama mu prej odstranim lupino, ni pa nujno. Po želji zraven zmiksajte še ščep cimeta. Kašico prelijte v posodo in ji primešajte kokosovo moko, rastlinske proteine in vanilijo v prahu. Vse sestavine temeljito premešajte, da dobite gosto maso, ki jo lahko oblikujete z rokami. Potisnite jo v podolgovat pekač, ki ste ga prej obložili s plastično folijo. Višino spodnje plasti lahko nadzorujete sami – nama je bolj všeč, da je nižja, zato da ob ugrizu zaobjameš več kreme. 🙂

Sestavine za kokosovo-vanilijevo kremo:

  • 10 izkoščičenih datljev, sorta deglet noir
  • 3 jušne žlice stopljenega hladno stiskanega kokosovega olja
  • 2 jušni žlici drobno mletih kokosovih kosmičev
  • ščep vanilije v prahu

Vse sestavine zmešajte v blenderju, da dobite gladko kremo. Premažite jo prek spodnje plasti in vse skupaj postavite v zamrzovalnik za pol ure, nato pa prestavite v hladilnik. Narežite na rezine in jejte z roko ali žličko. Mene spominja na neke vrste rafaelo. 🙂

Avtorica prispevka: Eva Žontar, Evkaliptus.si

Delite naprej ...

Podobne objave